Billindiği gibi trafikte araba kullanmak için B tipi sürücü ehliyetine, motorsiklet kullanabilmek için de A2 tipi sürücü ehliyetini ihtiyaç vardır. Aynı şekilde denizde de hareket kabiliyeti olan teknelerin kullanılması için tekneyi idare edenin yeterliliğini gösterebilmesi ve bunu belgelendirmesi gerekmektedir.
Amatör Denizcilik Federasyonu (http://www.adf.org.tr) Türkiye'de bu konuda yetkili kurumdur. Hareket kabiliyeti olan yelkenli, motorlu tekne vb.'lerinin (belli sınırlar içerisinde ki tekneler) kullanılabilmesi için Amatör Denizcilik Belgesi gerekmektedir.
Herkesin sorduğu ilk soru şu oluyor: Peki ne kadar büyüklükte bir tekne kullanabiliyorsun? Amatör Denizcilik ile ilgili kitaplarda belirtildiği kadarıyla bu belge sahibi denizciler, 50 grotonilata'ya kadar (yaklaşık 22 metre'lik) tekneler kullanabiliyor.
Peki bu belgeye sahip olmak için ne yapmak gerekir? Bu blogumda kısaca neler yapılması gerektiğini anlatacağım.
İlk yapılması gereken bir kullanıcı adı ve şifre oluşturarak Amatör Denizcilik Federasyonu sistemine üye olmaktır. Yukarıda da belirttiğim http://www.adf.org.tr web sitesini tarayıcınızda açtığınız zaman sağ üst tarafta "Sınav Başvuru Sistemi" başlığının altında "Yeni Kullanıcı" linkinden üyelik oluşturuluyor.
Üyelik oluşturulduktan sonra üye ile ilgili standard kimlik bilgileri sisteme yükleniyor. Bunlar, T.C. kimlik no, ad, soyad, doğum yeri ve tarihi, iletişim bilgileri gibi bilgiler. Bunların yanında üyenin fotoğrafının da sisteme yüklenmesi gerekiyor. 600 dpi çözünürlüğünde, 28mm boy ve 23mm enindeki biyometrik bir fotoğraf sisteme yükleniyor.
(Yukarıda ki fotoğraf ADF sayfasından alınmıştır)
Yüklenen bu fotoğraf aynı zamanda Amatör Denizcilik Belgesinin üstüne basılacak olan fotoğraf.
Bundan sonraki aşama Amatör Denizcilik Belgesi üyelik sayfanızda Sınav Başvurularım kısmından ADF Çevrim İçi Sınavına başvurmak. Sınavlar Amatçr Denizcilik Federasyonunun sınav yerlerinde bilgisayar üzerinden test usulü çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor. Sınav Başvuru yaparken 100TL bedelindeki sınav ücreti kredi kartı ile ödenebiliyor.
Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra hemen sınav günü ve saati alınamıyor.
Sistem sizden bünyesinde Kulak-Burun-Boğaz ve Göz doktorları olan özel veya devlet hastanelerinden alınmış ve adayın özel tekneleri kullanmaya elverişli olduğunu gösteren sağlık raporunu yüklemenizi istiyor. Benim özel bir hastaneden ilgili muayeneler sonrasında almış olduğum rapor, hastanenin antetli kağıdı üzerinde ".... T.C. kimlik numaralı Burak Alpay'ın hastanemizde yapılan GÖZ ve KBB muayensinde 'Amatör Denizcilik Belgesi' almasında sakınca yoktur." ibaresini içeriyor ve altında Göz ve KBB doktorlarının onay imzası ile hastane baştabipinin imzası bulunuyor. Alınmış olan bu rapor tarandıktan sonra sisteme yükleniyor ve 4 MB'dan küçük pdf formatındaki rapor sisteme yükleniyor.
Rapor sisteme yüklendikten sonra ve sistem yöneticisi raporu onayladıktan sonra Çevrim İçi sınav tarihi ve saati belirlenebiliyor. Sınavlar genelde Amatör Denizcilik Federasyonun yeri olan Yeşilyurt'ta yada Anadolu yakasında oturanlar için daha rahat ulaşabilecekleri İstanbul Yelken Klubünde yapılıyor. Sınav tarihi ve yeri belirlendikten sonra ADF'nin üye sayfasında sınav formu yükeniyor. Formda kişisel bilgiler, sınava girilecek yer, tarih ve saat yer alıyor.
Sıra sınava hazırlanmaya geliyor ki benim tavsiyem sınava aşağıda referans olarak vereceğim kaynaklar vasıtası ile hazırlanmanız.
Sınav 50 sorudan oluşuyor ve çevrimiçi yapılıyor. Sınav yerine gittiğinizde bilgisayar ADF kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra sınav yetkilisi sizin sınavınızı başlatıyor. Sınav süresi 1 saat. Sınavda karşınıza çıkacak temel soru türleri:
- Temel Denizcilik Kavramları
- Halatlar ve Manevralar
- Acil Durumlar ve İlk Yardım
- Meteoroloji
- Navigasyon (harita okuma, yön bulma, rota hesaplama, vs.)
- Denizde çatışmayı önleme ve deniz hukuku
- Motor ve Elektrik
Bu sınavlara hazırlanmak için önerebileceğim yazılı kaynaklar:
- Kaptan Refik Akdoğan'ın "Amatör Denizcilere Sınav Klavuzu"
- Kaptan Dr. Münip Baş'ın "Kaptanın El Kitabı"
Benim çalışmış olduğum kitaplar eski basım kitaplardı, daha yeni basımları bulunabilir. Ama mevzuat genellikle aynı olduğu için bu kitaplardan çalışarak da başarılı olunulabilir.
Bunların dışında online birçok kaynak var, Arama Motorlarında "ADB Sınavı" arayarak bunlara ulaşılabilir. Ama bunlardan size tavisye edeceğim:
Uğur Cem Yıldız'ın internet sitesi: http://www.e-ucy.com/adb-testleri/ Bu sitede konulara göre sorulardan hazırlanmış deneme sınavlarını bulabilirsiniz.
Bir şekilde, kitaplar edinerek yada online kaynaklar aracılığıyla sınava hazırlanmanızı öneririm, çünkü konuları bilmeden sınavda başarılı olmak hiç kolay değil.
Yukarıda da belirtmiş olduğum gibi sınavda 50 soru soruluyor. Doğruların yanlışları götürmesi diye birşey yok ve sınavdan 60 puan almak sınavda başarılı olmak için yeterli. Dolayısıyla bu 50 sorudan en az 30'una doğru cevap vermek gerekiyor.
Sınava girmeden önce ADF web sitesinde ki Çevirim İçi Deneme Sınavını yapmanızı da tavsiye ederim.
Sınav tamamlandıktan sonra sınav sorumlusu sonuçları hemen açıklıyor ve başarılı olunup olunmadığı anında öğreniliyor.
Başarılı olunması durumunda yanınızda gerekli evrakları götürürseniz hemen belge başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. İstenilen evraklar:
1- Bankaların internet şubeleri üzerinde ödenebilen 16,50TL bedelinde ki vergi harcı. İnternet şubesinde e-devlet seçeneği ve T.C. kimlik numarası ile girildiğinde ödenmesi gereken vergi harcı ekranda gözüküyor.
2- Alınmış olan sağlık raporunun orjinali
3- Başvuru Formu (yukarıda bahsettiğim sınav formu)
4- Kimlik Fotokopisi
Bu belgeleri sınav yetkilisine (başarılı olunması halinde) teslim etmeniz halinde, belgenizin hazırlanması için gerekli işlemleri yapmış oluyorsunuz. Belgeler daha sonra Yeşilyurt'taki ADF'nuna elden de götürülebilir.
Yaklaşık iki hafta sonra da hazırlandıktan sonra belgeler ADF'na ulaştırılıyor. Belgenin hazırlanıp hazırlanmadığı ADF üyelik sayfasından takip edilebiliyor. Belge hazırlandıktan sonra e-mail ile talep edilmesi halinde ADB'si adresinize de gönderilebiliyor.
Bunun nasıl bir evrak olduğunu merak edenler için:
Umarım yukarıdaki bilgiler Amatör Denizcilik Belgesi almak isteyenlere yardımcı olur.
Rüzgarınız bol olsun...